1 januari 2010
Stof tot nadenken
In de schoonmaakbranche wordt er geadviseerd om gebruikte microvezel stofwisdoeken schoon te borstelen. VSR heeft de vraag gesteld of deze werkwijze verstandig is met het oog op de arbeidsomstandigheden en gezondheid van de medewerker. In de schoonmaakbranche wordt er geadviseerd om gebruikte microvezel stofwisdoeken schoon te borstelen. VSR heeft de vraag gesteld of deze werkwijze verstandig is met het oog op de arbeidsomstandigheden en gezondheid van de medewerker.
Het doel was om de gevolgen van het schoonborstelen, zoals dat in de praktijk gebeurt, van stofwisdoeken in beeld te brengen. Hiervoor is gebruik gemaakt van verschillende gebruikte stofwisdoeken en een professionele fotograaf. Deze aanpak heeft niet geleid tot een uitgebreide wetenschappelijke analyse met conclusies en aanbevelingen maar geeft wel stof tot nadenken. De zichtbare resultaten van de gebruikte stofwisdoeken zijn vervuiling in de vorm van; zand, haren, huidschilfers, vezels, papier, roet, as en dergelijke. De bestanddelen van het aanwezige stof zijn niet direct zichtbaar maar verhogen wel de algemeen bekende risico's op; verkoudheid, loopneus, keelklachten, griep, koorts, moeheid en geïrriteerde ogen. Dit komt omdat stof; allergenen, bacteriën, schimmels, en virussen bevat.
Uit de beelden blijkt dat er behoorlijk wat stof opwervelt bij het afborstelen van een microvezel stofwisdoek. In die zin spreken de beelden voor zich. VSR benadrukt om in elk geval als voorzorgsmaatregel bij twijfel niet te inhal(er)en.