VSR VSR
Lang French Lang English

Zoeken in de kennisbank

De effectiviteit van zeven methoden van natreinigen voor dagelijks onderhoud toegepast op drie verschillende harde vloeroppervlakken

Doel is het vergelijken van zeven natreinigingsmethoden voor dagelijks onderhoud van harde vloeren voor wat betreft effectiviteit (reinigende werking) en efficiëntie (doelmatigheid). Daartoe is een vaste hoeveelheid licht hechtend vuil aangebracht op een testvloer van ruim twintig vierkante meter met een hard vloeroppervlak van PVC, linoleum of dubbelhard gebakken tegels. Na een nacht drogen is dit vuil volgens standaard SVS-methoden gewist en vervolgens nat gereinigd volgens een van de zeven methoden. Aan de bevuiling wordt een eerder voor de VSR ontwikkelde tracer toegevoegd, die het vuil onder UV-belichting zichtbaar maakt. Door fotografie en tintmeting is de effectiviteit van de methode beoordeeld. De resultaten van tijdmetingen zijn vervolgens gebruikt om efficiënties te berekenen.

Resultaat

Zowel wissen als alle natreinigingsmethoden verminderen de vervuiling van de vloer. Vlakmoppen vertoonde sterk wisselende resultaten, die onveranderlijk slechter waren dan de andere natreinigingsmethoden. Verschillende vlakmopsystemen leverden geen significante verschillen. Bij enkelvoudig moppen werd in het algemeen 50 tot 80% van het vuil verwijderd; de andere vijf methoden (tweevoudig moppen; de éénschijfsmachine met pad of met borstel; en de schrob/zuigmachine met pad of borstel) scoorde in het algemeen een effectiviteit van boven de 80%. Op tegelvloeren blijft vuil achter in de voegen; bij gebruik van borstel is dit wellicht iets minder het geval. Voor beide andere vloeren zijn pads effectiever dan borstels. De schrobzuigmachine is voor alle vloeren het meest doeltreffend, dat wil zeggen dat per tijdseenheid het meeste vuil wordt verwijderd. Aan- en aflooptijden niet meegerekend. Tweevoudig moppen scoort opvallend laag voor wat betreft de doeltreffendheid: de tweede arbeidsgang kost veel tijd maar draagt betrekkelijk weinig bij aan het reinigingsresultaat.

Conclusie

Bovenstaande resultaten kunnen een rationele keuze van een natreinigingsmethode ondersteunen. Andere factoren die daarbij een rol spelen zijn onder andere de vervuilingsgraad, gewenste kwaliteit en de omvang van het te reinigen oppervlak.

Noot van de redactie: Een kanttekening bij dit onderzoek is dat microvezelhoudende materialen niet zijn meegenomen. Tweevoudig moppen is inmiddels in een positiever daglicht komen te staan vanwege de potentieel nadelige gezondheidsgevolgen van het achterlaten van een natte vloer. Enkelvoudig moppen draagt namelijk bij aan de verspreiding en groei van micro-organismen en daarmee aan de ongezondheid van een gebouw. Vlakmoppen staat ook in een positiever daglicht vanwege de ergonomische voordelen. Men moet zich bovendien realiseren dat in dit onderzoek zeer sterk vervuilde vloeren zijn getest.