Twee jonge klimaatambassadeurs schudden wakker
Begin september. Zon + unieke locatie + interessante spreker(s) = VSR Zomerevent. VSR heeft voor haar jaarlijkse Zomerevent warm weer besteld, grapt VSR-voorzitter Diane van Dijk in haar welkomstwoord (zon: check). De Tinfabriek, tot 2017 nog in bedrijf, biedt op donderdag 7 september 2022 dan ook binnen én buiten ruimte voor ontmoetingen (unieke locatie: check). Twee opvallende sprekers (check), branchegenoten en de innovatie carrousel doen de rest. Hoog op de agenda: het klimaat.
Voordat de twee jonge klimaatambassadeurs, broers en ondernemers Milan en Patrick van der Meulen de aanwezigen zullen confronteren met hun visie op energietransitie, vertelt Diane van Dijk in vogelvlucht waar VSR op dit moment mee bezig is. Er lopen drie grote onderzoeken naar: het vrijkomen van microplastics bij het bedrijfsmatig wassen van microvezeldoeken (status: uitkomst volgt eind dit jaar); het bewaren van bevochtigde microvezeldoeken (status: onderzoek is gestart); kruisbesmetting door het vouwen van microvezeldoeken (status: afgerond, binnenkort meer hierover. Tipje van de sluier: er is geen bijzondere kruisbesmetting bij het vouwen van microvezeldoeken).
Actuele onderwerpen binnen VSR
Andere actuele onderwerpen zijn de campagne ‘Schoonmaak doe(t) je goed’, desinfectie met UVC, herziening Vaknieuws Gezond Schoonmaken, Global cleaning and hygiene library, Richtlijnen Infectiepreventie, reiniging met ozonwater, de schoonmaakbaarheid van een gebouw (NEN 2075 en Pac), geactualiseerde auditlijst VSR-KMS en audits 2023, en de enquête naar scholingsbereidheid schoonmaakmedewerkers. Ook zet VSR nog altijd in op PR en communicatie, vertelt Diane van Dijk, en zij roept de aanwezige leden op om over vandaag weer volop te twitteren en posten. Ten slotte wijst zij op de beschikbaarheid van het digimagazine, dat is uitgegeven naar aanleiding van het Hygiëneforum vorig jaar, voor iedereen beschikbaar via https://www.vsr-digimagazines.nl/hygieneforum21/
Zo. En dit allemaal in nog geen tien minuten tijd, omdat Diane zo snel mogelijk het podium wil geven aan sprekers Milan en Patrick van der Meulen.
Broekies (én klimaatambassadeurs)
Milan en Patrick zijn amper 30 jaar oud, schat ik. ‘Wat een broekies’, kan ik dan ook niet helpen om te denken wanneer zij op het podium stappen (maar wat zit ik ernaast!). Dat ze jong zijn klopt wel, maar onervaren zijn ze allerminst; de broers waren nog geen 15 toen zij de klimaatdocumentaire ‘An inconvenient truth’ van voormalig vicepresident van Amerika Al Gore zagen. In 2013 richtten zij Enie op, dat zich richt op zonne-energiesystemen voor particulieren en bedrijven. In 2015 werden ze na een opleiding bij Al Gore benoemd tot Climate Reality Leader, en in 2016 werden zij door Sprout gerankt in de top 3 beste jonge ondernemers van Nederland. Inmiddels is het 2022 en is klimaatverandering en energietransitie actueler (en urgenter) dan ooit tevoren.
Onderdeel van de oplossing
‘Wij werden na de documentaire van Al Gore gegrepen door de vragen: wat als we niet ingrijpen? En wat als we wel ingrijpen?’, opent Patrick van der Meulen. ‘We hebben ervoor gekozen om geen onderdeel van het probleem te zijn, maar van de oplossing. We proberen steeds meer mensen en bedrijven mee te nemen in wat er gebeurt: energiecrisis, stikstofcrisis, economische crisis, hyperinflatie, en – als rode draad – het klimaat. Welke innovaties en ontwikkelingen vinden plaats om dat probleem op te lossen?’
Drie vragen staan vanmiddag centraal: Moeten we veranderen? Kunnen we veranderen? Gaan we veranderen?
Overstromingen
Milan: ‘We zijn een uitstoot gevende samenleving. Bij bijna alles wat wij doen komt CO2 vrij, en dat gaat regelrecht die hele dunne laag van de atmosfeer in. CO2 komt vrij door voedingproductie en autorijden, maar vooral door hoe wij energie opwekken. 80 procent gebeurt nog steeds niet duurzaam.
Na de Tweede Wereldoorlog is de CO2-uitstoot enorm toegenomen. 20 van de 21 warmste jaren ooit vonden na 2002 plaats. Die warmte gaat de oceaan in, er komt meer vocht in de lucht, en er ontstaan enorme stortbuien en overstromingen. Warmte onttrekt vocht uit de grond, met bosbranden als gevolg en landbouwgrond wordt onvruchtbaar. Nu al zijn er in Afrika door de hitte onleefbare zones, waardoor mensen op de vlucht gaan. Als we niets doen neemt dit alleen maar toe. Ook economisch is dit een eindigend model.’
Einde consumentisme
Patrick: ‘Het is het einde van het consumentisme. Om onder de 1,5 graad Celsius opwarming te blijven, moeten we voor 2030 drastisch de uitstoot reduceren. Niet alleen vanuit klimaatoogpunt, maar ook economisch gezien vormt dit het einde van een tijdperk.’
Op de vraag ‘Moeten we veranderen?’ is het antwoord dus ‘ja’. Patrick: ‘Veranderen doet pijn, maar zal moeten en we kunnen het ook.’
Transformatie: van hiërarchisch naar decentraal
De broers schetsen de transformatie die plaats zal vinden: De macht is nu hiërarchisch, de consument is afhankelijk van leveranciers. Het businessmodel is: zoveel mogelijk energie verbruiken. Maar de beschikbaarheid is beperkt, waardoor prijzen stijgen. Volgens Milan en Patrick gaan we van centrale energieopwekking naar een netwerk waarin iedereen zijn eigen energie opwekt en opslaat; van een hiërarchisch systeem naar een decentraal en zelfvoorzienend systeem. De beschikbaarheid van hernieuwbare energie (zon en wind) is oneindig, prijzen zullen dalen, er is geen verbranding meer maar elektrische lading, het is koolstofarm en schoon.
Zonne- en windenergie nu al goedkoper dan fossiele energie
Een mooi beeld, maar hoe verder? Wereldwijd kan wind volgens de broers 40 keer meer energie opwekken dan we nodig hebben. De groei in mogelijkheden van zonne-energie is nog exponentieler door de steeds lagere prijzen van zonnepanelen. Zonne- en windenergie zijn nu al goedkoper dan fossiele energie. Dit omslagpunt heet grip parity. Patrick: ‘Als we nu CO2-neutraal zijn, stopt de opwarming van de aarde binnen 3-5 jaar.’
Kunnen we veranderen? Ja. Gaan we veranderen?
Wat kan ik doen?
Volgens Milan is politiek leiderschap essentieel. Er zijn landen die hoop bieden, bijvoorbeeld Chili. Hun overheid maakte het mogelijk om gebruik te maken van zonne-energie, gewoon omdat het het goedkoopste was. Ook China en India zijn op weg om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Deze landen zijn daar dichter bij dan Amerika. Patrick: ‘Er is nog zoveel potentie en dit is zo’n kritisch moment. Nu is een uniek moment. Vraag je af: Wat is mijn rol? Wat kan ik nu bijdragen om dit klimaatvraagstuk op te lossen? De oplossing is: hernieuwbare energie.’
Lithiumbatterijen zijn toch ook schadelijk?
Dat het onderwerp aanslaat blijkt wel uit de vragen uit het publiek: ‘Zijn lithiumbatterijen die gebruikt worden voor energieopslag niet ook schadelijk?’, ‘Is niet zozeer het opwekken het probleem, maar meer het transport?’, ‘Veel voorstellen van de politiek worden weggestemd, bijvoorbeeld als het gaat om windmolenparken, hoe dan verder?’
Volgens de broers is er een transformatie gaande en zal er in het begin sprake zijn van tussenoplossingen. Zo zíjn er al nieuwe technologieën voor energieopslag, maar moeten we niet wachten op de implementatie. Die omslag vindt later wel weer plaats. En ooit zúllen databesturingssystemen energie opslaan en op het juiste moment beschikbaar stellen, zodat transport niet meer nodig is. Maar dat betekent niet dat je nu niets moet ondernemen. Ten slotte: zolang de politiek niet beweegt zie je dat de beweging van onderop komt, van burgers en bedrijven.
Patrick vat samen: ‘We zitten in een verbouwing en het is de grootste verbouwing die we als wereld meemaken.’ Gaan we veranderen? Ja. We gaan veranderen.
Innovatiecarrousel en borrel
Een innovatiecarrousel brengt dynamiek deze middag en levert voorbeelden op van duurzame initiatieven uit de markt. Vertegenwoordigers van Consensus, Diversey, Gausium Robotics, Greenspeed, Spectro, Vileda en Wecovi nemen plaats in verschillende ruimtes, waarna groepjes deelnemers in een strak tempo van ruimte naar ruimte trekken en telkens in zes minuten presentaties en demonstraties krijgen over de meest innovatieve producten.
Zoals een zichzelf reinigende deurklink en ozon on demand (Consensus), duurzame reinigingsoplossingen (Diversey), een robot die zelfstandig mapt, zichzelf oplaadt en vlekken vindt én reinigt (Gausium), circulaire microvezeldoeken van PET waarna de doeken weer worden ingezameld (Greenspeed), de ‘duurzaamste doseerfles ter wereld’ (aldus Spectro), 3-dimensionaal en ergonomisch moppen met ‘Swep’ (Vileda) en toiletten reinigen en ontkalken met alleen water en ultrasone geluidsgolven (de Bubble Flush samen met Wecovi).
Vol energie na deze levendige innovatieronde, smaakten de verse noten en kazen op de borrelplanken en de koude drankjes heerlijk. Ook was er genoeg stof om over na te praten. Het VSR-Zomerevent editie 2022 is geslaagd. Check.
Download via onderstaande button 80 foto's van het VSR Zomerevent. Bent u er zich van bewust dat het downloaden enige tijd in beslag neemt.
Bron: VSR | Inga van Uchelen, freelance tekstschrijver/journalist voor VSR | INGA schrijft