Het Nationaal Militair Museum in Soest was op 6 september 2023 ‘the place to be’ voor het jaarlijkse VSR Zomerevent. Buiten scheen de zon en was het zo’n 30 graden Celsius. Binnen in het auditorium was het koel en doodstil. De gasten luisterden ademloos naar de ervaringen van gastspreker Dominique Schreinemachers. Een indrukwekkend verhaal van een vrouwelijke helikopterpilote op missie voor het creëren van een veilige wereld. Ter inspiratie om op een andere manier te kijken naar het leven, naar elkaar, naar je team en vooral naar jezelf. ‘Wat is jouw missie?’
Van opleiding op de militaire academie, het als team op elkaar leren en kunnen vertrouwen tot en met het door de Taliban in Afghanistan neergeschoten worden als helikopterpilote. ‘Do’, zoals Dominique Schreinemachers in haar defensietijd werd genoemd, deelt tot in detail haar ervaringen met de gasten van het VSR Zomerevent. Tussendoor trekt zij vergelijkingen met het bedrijfsleven, waarmee zij haar publiek aanzet tot nadenken over het eigen handelen.
Het handelen van VSR
Voorafgaand aan de lezing van Do, heet voorzitter VSR Diane van Dijk-Loois de aanwezigen van harte welkom op de bijzondere locatie met het mooie programma. Om daarna direct over te gaan tot het handelen van de VSR. Wat speelt er op dit moment binnen de vereniging dat de missie van de schoonmaakbranche ondersteunt om beter, sneller, efficiënter en gezonder schoon te maken?
Freek Veneman begint met een toelichting op het onderzoek naar kruisbesmetting bij het vouwen van microvezeldoeken. Hij warmt de zaal op om de uitkomsten thuis te testen met de microvezeldoek die ieder na afloop van het event krijgt.
Meerdere onderzoeken en actualiteiten passeren daarna de revue met de toezegging dat relevante informatie met belangstellenden gedeeld zullen worden. Speciale aandacht is er voor de verkiezing van de Schoonmaker van het Jaar op 20 september 2023.
Diane sluit de VSR-update af met een oproep aan de gasten om bij te dragen aan het delen van vakexpertise. ‘Wil je iets vertellen over jouw blik op schoonmaak of vakgebied? Laat het ons weten.”
Wat is jouw missie?
Gastspreker Dominique was één van de weinige vrouwelijke militaire vliegers van de Luchtmacht. Met roots bij het Militair museum: “We zijn hier op een bijzondere plek, hier deed ik mijn eerste vliegritjes, op dit platform ligt mijn hart”. Ze werd militair vanuit haar ideaalbeeld om veiligheid te creëren. Een ideaal waarvoor ze keihard bleek te moeten werken. Met indringende woorden, foto’s en filmbeelden zuigt Dominique de toehoorders haar leven als militair in. Ze vertelt hoe zij zich als vrouw staande wist te houden in een mannenwereld tijdens de meest uitdagende trainingen en missies.
Vol spanning kijkt de zaal naar de filmregistratie van haar helikopter-crash tijdens de missie in Afghanistan in 2000, nadat ze is neergeschoten door de Taliban. Er klinkt een zucht van verlichting bij de onverwacht goede afloop na een risicovolle landing bij een Amerikaans kamp. “Je bent er nog, je stoft je af, krijgt een insigne en drinkt een alcoholvrij biertje”, deelt Dominique nuchter. De emoties kwamen pas toen haar team werd opgehaald door collega’s die in een tweede helikopter naast hen waren meegevlogen: “Dat doet enorm veel. Met goed gedreven mensen om je heen kun je alles aan. Met die club zou ik dolgraag blijven werken om anderen een veilig bestaan te geven”.
Defensie versus bedrijfsleven
Het verhaal van Dominique staat bol van vergelijkingen met het bedrijfsleven. Vanuit haar Boost academy inspireert zij tegenwoordig mensen door via verhalen anderen aan te zetten tot nadenken. Ze traint mensen op gedrag om sociaal gelukkiger te maken. Om de wereld een stukje beter maken. Belangrijke thema’s bij haar missie zijn: samenwerken, leiderschap, mentale en emotionele weerbaarheid en communicatie. Ze leert je op een andere manier kijken naar het leven, naar elkaar, naar je team en vooral naar jezelf.
Dominique kan dit doen door haar eigen ‘lessons learned’ bij defensie waar je, zoals zij vertelt, tijdens de opleiding je identiteit afdoet en tot de grond toe afbreekt: “Eerst is er weerstand, steekt het ego de kop op, krijg je keiharde lessen in de natuur, in eenzaamheid, zonder eten of drinken, leef je in totale uitputting en met angst, maar daarna leer je vragen te stellen, commitment te geven en krijgen, weet je op je buddy’s te vertrouwen ook al ken je ze nog niet of zijn het niet jouw types, en dat stapje extra te zetten om elkaar te helpen. Want dan weet je dat een ander dat ook voor jou doet als je het nodig hebt.“
Ontlading en verwondering
De ontlading van het indrukwekkende relaas van Dominique kwam tijdens de rondleiding door het museum. Met belangstelling maakten de gasten de tour langs de militaire voertuigen en collecties. Om tot de ontdekking te komen dat zij deze, na de gehoorde ervaringen, toch met een andere blik bekeken dan daarvoor. Een drankje en hapje droegen bij aan de verwerking van alle informatie van de middag.
Uiteenlopende reacties
Bijzonder om te merken was dat bij bijna iedereen iets anders van de lezing was bijgebleven. Wat ieder op eigen wijze vertaalde naar de werksituatie. Enkele reacties:
Robert Stelling (Interclean): “Mooi wat Dominique vertelde over de missie in Afghanistan. Dat het team iedere morgen een briefing had, als check of ieder teamlid okay is en voor 100% weet wat ie moet doen, met de vraag of hij/zij daarbij hulp nodig heeft. En aan het eind van de dag weer de gezamenlijke check of ieder de afspraken is nagekomen. Dat doen wij als team ook op weekbasis, de incheck op maandag en terugblik op vrijdag. Live of online, het hoeft niet lang te duren.”
Robert de Brauwer (Werner & Mertz): “Dominique tipte de kleur rood van de gedragsstijlen aan. Die opmerking vertaal ik meteen naar het bedrijfsleven. Ook wij kijken naar de samenstelling van een team, om ieder te kunnen laten doen waar hij of zij goed in is. Of je nu ‘rood, geel, blauw of groen’ bent, als teamlid is ieder op zijn/haar eigen manier waardevol en vul je elkaar aan.”
Leon Habraken (Schoonmaak Nederland) vond de middag: “Indrukwekkend. Vooral de uitspraak ‘informeren om te motiveren’ is bij mij blijven hangen. Dat moet je altijd blijven doen om betrokkenheid te behouden.”
Bert Schulting (Diversey): “Het was een bijzonder inspirerend verhaal van Dominique. Ze vertelt over haar drijfveren om te doen wat ze doet. Daar ben ik ook altijd nieuwsgierig naar. Waarom doe je iets. Wij werken bijvoorbeeld in de ‘chemie’, dat is een keuze maar daar zit voor ons ook een verhaal achter. Voor ons persoonlijk en als onderdeel van een organisatie met een doel een bijdrage te leveren.”
Missie geslaagd
Het zomerevent eindigt in de wetenschap dat de missie van VSR voor het realiseren van een inspirerend zomerevent en die van Dominique om mensen anders te leren kijken, zijn geslaagd.
Op naar het volgende event.